Vložil lake, 22. Srpen 2010 - 18:53

Neuvěřitelný dotaz! Obdobné otázky jsou kupodivu časté. Členové výboru by si měli uvědomit, kdo je zde pánem a kdo pouhým služebníkem.

Pány jsou vlastníci jednotek, kteří svěřili péči o svůj majetek právnické osobě - společenství vlastníků jednotek. Členové výboru byli vlastníky jednotek zvoleni do čela SVJ, aby jim spravovali majetek, rozhodovali o něm a poskytovali servis s tím spojený. Určitě nebyli zvoleni k tomu, aby vlastníkům zatajovali informace o hospodaření.

• Ve společnosti s ručením omezeným je ředitel jmenován společníky: je jim podřízen a skládá jim účty ze své činnosti. Pokud si o tom myslí něco jiného, dlouho ředitelem nezůstane.

• Stejně tak kastelán na středověkém hradu si nemohl myslet, že pánem je tu on sám a jeho vládce mu nemá co rozkazovat. Skončil by v nejnižším sklepení hradní hladomorny.

Takže je třeba pochopit, že členové výboru nejsou nic jiného než (špatně) placení manažeři, kteří pečují o svěřený cizí majetek a o majetek SVJ, pořízený z prostředků jednotlivých vlastníků. Proto by se měli k vlastníkům jednotek chovat podle toho - s náležitou vstřícností.

Snad jen v České republice mohou existovat členové výboru SVJ, kteří si dovolí odmítat vlastníkovi základní informace týkající se jeho majetku...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.