Vložil Vosobně, 10. Prosinec 2010 - 11:01

Lake uvádí:

“Ke schválení modernizace, rekonstrukce, stavební úpravy a opravy (§ 11 odst. 5 věta druhá) zákon požaduje pouze „… souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek“. Zákon nepožaduje, aby souhlas byl dosažen na schůzi shromáždění. Totéž platí pro zajišťování souhlasu vlastníků jednotek při úpravách podle § 13 odst. 3.Je tedy v souladu se ZoVB možné získat tento souhlas podepisováním jedné nebo více listin (per rollam)."

Ovšem v § 11odst.5, jehož část lake citoval , se hovoří o přijetí usnesení , takže má jít o usnesení přijaté všemi vlastníky jednotek respektive tříčtvrtinovou většinou všech vlastníků jednotek.

Z §11 odst.2 – „Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů; k přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů.“ – usuzuji, že hovoří-li se v § 11odst.5 o přijetí usnesení, má se na mysli usnesení , o němž se hlasuje na shromáždění s nadpoloviční většinou přítomných hlasů.

Z tohoto důvodu nesouhlasím s lakeho výkladem, že §11 odst. 5 umožňuje schválení modernizace, rekonstrukce, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu souhlasem tříčtvrtinové většiny všech vlastníků mimo schůzi shromáždění podepisováním jedné nebo více listin (per rollam) .

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.