Vložil lake, 11. Srpen 2010 - 6:51

Doplnění stanov navržené zde panem AnonymousX je v rozporu se zákonem.

Podle § 9 odst. 12 ZoVB "... člen výboru nebo pověřený vlastník je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků.".
Jde tedy o případ, zmíněný v návrhu pana AnonymousX (souhlas určitého množství hlasů ze všech hlasů).

Zároveň však zákon stanoví, že "k platnosti zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů.".

Z uvedeného plyne, že k platné volbě statutárního orgánu může dojít pouze na schůzi shromáždění. Zákon nepřipouští, aby hlasování o této věci proběhlo mimo schůzi (např. způsobem per rollam).
---------------------------------------------------------------------------------------
Naopak ke schválení modernizace, rekonstrukce, stavební úpravy a opravy (§ 11 odst. 5 věta druhá) zákon požaduje pouze "... souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek". Zákon nepožaduje, aby souhlas byl dosažen na schůzi shromáždění. Totéž platí pro zajišťování souhlasu vlastníků jednotek při úpravách podle § 13 odst. 3.

Je tedy v souladu se ZoVB možné získat tento souhlas podepisováním jedné nebo více listin (per rollam). Soudím, že k tomuto postupu není třeba zavádět speciální úpravu ve stanovách.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.