Vložil Petr Piskač MBA, 9. Březen 2016 - 10:56

Dobrý den i vám, je to přesně jak píšete. Na výtahové plošiny se vztahuje zcela jiná legislativa a jejich výrobce dostává poměrně širokou volnost v předpisech a doporučeních. Ale co se týče zastaralých výtahů (domnívám se, že máte na mysli nejrozšířenější TOV 250 kg/3 osoby z bývalé TRANSPORTY) tak záleží na servisní firmě. U některých výtahů se toto dalo dodatečně přidělat a také se to dělalo. Pokud je v provozu zastaralý výtah a ON-LINE spojení tam dosud není, tak je to jistě napsáno jako vážná závada v Knize výtahu a také v Inspekční zprávě.

A tady se pouštíme na led trestně právní, dnes navíc již jasně definovaný v NOZ: statutární orgán (výbor SVJ, představenstvo družstva) má přímou odpovědnost za provoz technických zařízení ve společném vlastnictví domu nebo družstevním spolupodílu. Jinými slovy: musí se starat o údržbu a bezzávadový provoz, odstraňovat neprodleně vzniklá rizika.

Pokud by se cokoliv stalo (a bude v budoucnu mnohem hůře, neboť vznikají společnosti, které rádi zastupují takové „poškozené“ v soudních sporech) a za tyto „poškozené“ se bijou o své (jejich) peníze. Případná vybojovaná finanční odškodnění ale nelze poté dělit spolupodílem mezi jednotlivé spoluvlastníky bytů, podílů na domu. Plnou odpovědnost nese výhradně statutární orgán, který může buď poté utratit všechny rodinné úspory, anebo se dobře „pojistit“.

U pojištění bych však byl opatrný a nechal si do smlouvy dát poznámku „platí i pro případ zanedbání správy o technické zařízení v domě“ – co je psáno je dáno. Kdo si dá práci, je detailista a prostuduje si tzv. Všeobecné podmínky všech pojišťoven (jako já), zjistí, že neexistuje pojištění, které by krylo „úmyslné zanedbání“. A ignorace certifikovaných úřadů o závadovém stavu výtahu takovým úmyslným zanedbáním bezesporu je..

Tím nechci kohokoliv strašit, spíše se snažím vysvětlovat. Častokrát mi přijde, že lidé nevědí a možná ani cíleně nechtějí vědět. Ale NOZ je k tomuto jednoznačný: kdo se stává statutárním orgánem, předpokládá se, že má znalosti a dokáže se rozhodovat. Vylučuje se argumentace „neznám, nevím, nevěděl jsem..“).

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.