Vložil lake, 30. Červenec 2010 - 13:23

SVJ se samozřejmě může registrovat jako plátce DPH. Bylo by třeba citovat co přesně bylo uvedeno ve stanovisku, o kterém se výše zmiňuje Lenka. Já mohu naopak uvést jiné stanovisko MF, které se výslovně týká „zajištění služeb a zboží (teplo, chlad, plyn, elektřina a voda), jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu nebo nebytového prostoru (dále jen „plnění související s nájmem“)“. Předpokládám, že stanovisko MF lze použít i na domy spravované společenstvím vlastníků jednotek. Cituji:

„Pokud přijaté a uhrazené částky za plnění související s nájmem jsou pro pronajímatele výnosem nebo příjmem a nákladem nebo výdajem za jeho uskutečněná plnění, jedná se o „přeprodej“ nakoupené služby nebo zboží, u kterého pronajímatel uplatní daň na výstupu a zároveň při pořízení plnění může nárokovat odpočet daně za podmínek stanovených v § 72 a dalších ZDPH.“
Informace Ministerstva financí č.j. 18/86 193/2008 ze dne 09.12.2008
 http://www.scmbd.cz/…zakona-o-dph

Stanovisko tedy pouze vyjadřuje známou zásadu, že uplatní-li se odpočet DPH na vstupu, musí být odvedena DPH na výstupu. To platí i při vlastní výrobě tepla v kotelně (vstup = plyn nebo uhlí 20% DPH, výstup = teplo 10% DPH). K tomu ještě uvedu, že zákon č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) výslovně uvádí, že vlastník domu nebo společenství vlastníků jednotek může být dodavatelem tepla a konečný spotřebitel – to jest vlastník jednotky – může být jeho odběratelem (§ 2 odst. 2 písm. c).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.