Vložil Pavel, 4. Srpen 2010 - 0:31

Paní Heleno,

nelze vyloučit, že magistrátní úředníci se budou řídit těmi zmatečnými dotačními pravidly a budou vymáhat vrácení grantu.

Musíte se rozhodnout, zda o dotaci požádá družstvo nebo SVJ. Jinou variantu jsem z dotačních pravidel nevyčetl, ale moc jsem je nestudoval, je to klasický magistrátní blábol, na některé nesmysly upozornil pan lake a pan G.X.

Není např. samozřejmě možné, aby o grant požádalo družstvo, které již dům nevlastní, protože je ve vlastnictví členů SVJ.

Naopak je možné, aby o grant žádalo SVJ i když žádné „společné prostory“ nevlastní. Magistrátní právníci pravděpodobně budou vykládat „společná prostory ve vlastnictví SVJ“ jako „společné části domu ve správě SVJ“. Je to stejný případ jako u dotačního titulu Zelená úsporám. Právní povědomí státních a magistrátních úředníků není velké, s tím se musíte smířit.

Pokud požádá družstvo, nesměl by být do 5 let převeden žádný byt do vlastnictví. To je přijatelné řešení, družstevní byty se mohou převádět podle § 230 ObchZ (nejde o prodej se změnou vlastnického práva k bytu) bez ztráty dotace. V tom jsou pravidla podle mého názoru děravá. Ostatně, pokud je 6 členů družstva pro SVJ a 5 proti, vůbec vznik SVJ nedoporučuji.

Pokud bude o grant žádat SVJ lze do smluv o převodu bytů do vlastnictví zakotvit smluvní podmínku zákazu převodu bytu do 5 let resp. odpovídající sankci, která vyplývá z čl. III/5 smlouvy o poskytnutí dotace. A zbývá pouze vyřešit posledního člena SVJ, kterým je družstvo. To lze zajistit tak, že 5 členům družstva, kteří nemají byty převedené do vlastnictví, družstvo byty po dobu 5 let nepřevede a dodrží tak ty zmatečné podmínky.

Hezký den!

Pavel

Citace ze smlouvy: V případě prodeje nebo jiného způsobu převodu vlastnictví (nikoli přechodu z důvodu dědictví) objektu uvedeného v Článku I. odst. 1 této smlouvy v průběhu 5 let od poskytnutí grantu, vrátí příjemce poskytovateli celý grant, a to do 30 kalendářních dnů od zápisu změny vlastníka/spo­luvlastníků v katastru nemovitostí. Pokud se jedná o bytovou jednotku nebo nebytový prostor v objektu ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek podle zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, je-li příjemcem společenství vlastníků jednotek, vrátí poskytovateli poměrnou část grantu; je-li příjemcem grantu vlastník/spolu­vlastníci bytové jednotky nebo nebytového prostoru v objektu ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek, vrátí poskytovateli grant v plné výši.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.