Vložil lake, 29. Červenec 2010 - 6:07

Pravidla pro poskytování grantů hl. m. Prahy jsou obsažena v Příloze č. 1 k usnesení Rady HMP č. 1078 ze dne 22. 6. 2010 s názvem "Zásady pro poskytování grantů hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2011". V Zásadách je uvedeno (na str. 6, první odstavec):

"V případě prodeje nebo jiného způsobu převodu vlastnictví (nikoli přechodu z důvodu dědictví) objektů uvedených v Článku I. odst. 1 v průběhu 5 let od poskytnutí grantu, vrátí příjemce grantu hl. m. Praze celý grant, a to do 30 kalendářních dnů od zápisu změny vlastníka/vlastníků v katastru nemovitostí."

To znamená, že jakmile družstvo převede první jednotku novému vlastníkovi, poruší tímto okamžikem grantová pravidla a bude povinno vrátit grant v plné výši. Nerozumím tedy, proč řešíte, zda noví vlastníci budou své jednotky dále prodávat. Druhý a další převod jednotky je zcela bezvýznamný a na povinnost vrátit grant nebude mít žádný vliv. Totéž už zde napsal pan G.X.

Zbytečně se zabýváte převodem členských práv v družstvu (což je spojeno s právem na uzavření nájemní smlouvy k bytu). Takový krok nemá žádné účinky na poskytnutý grant. Budova zůstává jako celek ve vlastnictví družstva - příjemce grantu.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Další části citovaného odstavce se sice netýkají vašeho případu, ale jsou dokladem toho, jaký zmatek panuje v hlavách ouředníků pražského magistrátu:

"Pokud se jedná o společné prostory objektu ve vlastnictví SVJ podle zákona o vlastnictví bytů, je-li příjemcem grantu SVJ, vrátí hl. m. Praze poměrnou část grantu (...)"

Takový případ v praxi nejspíše nenastane. Neznám SVJ, které by vlastnilo objekt - celý dům s byty a nebytovými jednotkami. SVJ by muselo od vlastníků skoupit všechny jednotky v domě a stalo by se tak i vlastníkem společných prostorů a členem sama sebe. Pouze takové SVJ je ovšem oprávněno požádat v Praze o grant ...

"... je-li příjemcem grantu vlastník/vlastníci bytové jednotky nebo nebytového prostoru v objektu ve vlastnictví SVJ, vrátí hl. m. Praze grant v plné výši."

Opět je zmiňován "objekt ve vlastnictví SVJ". Cožpak magistrát hl.m. Prahy nezaměstnává alespoň jednoho právníka?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.