Vložil lake, 17. Srpen 2010 - 20:42

(1) Není pravdou, že V.B. lze smlouvou zřídit pouze na dobu neurčitou. Žádný obecně platný právní předpis takovou podmínku nestanoví. Totéž zde dříve napsala paní anaj.
(2) Není pravdou, že hodnota V.B. vychází z "vyhlášky o oceňování věcných břemen". Je zřejmě míněn zákon č.151/1997 Sb. (zákon o oceňování majetku), který však stanoví postupy pro oceňování zejména pro účely daňové. Není dán žádný zákonný důvod postupovat podle tohoto zákona při určování úplaty za zřízení V.B.
---------------------------------------------------------------------------------------
Pane ryse,

Nyní k Vašim otázkám z úvodního příspěvku.
Musí novou smlouvu schválit všichni vlastníci jednotek?
Ano. Plyne to z Listiny základních práv a svobod. Vlastníkovi nelze upřít právo rozhodovat o důležitých změnách věci, což jsou takové, které zasahují do samé podstaty vlastnictví (vedle zřízení V.B. sem patří zcizení prodejem, darováním, dále zastavení či zničení věci). Katastrální úřad bude vyžadovat písemný souhlas všech spoluvlastníků, kterých se změna týká.

Můžeme požádat stavební úřad o rozhodnutí? Nebo to máme dát k soudu?
Pokud se nedohodnete, rozhodne na návrh budoucího oprávněného soud. Vy jako budoucí povinná strana se na soud obrátit nemůžete (např. s požadavkem, aby soud zřídil V.B. ve prospěch Pražské teplárenské). Na soud se můžete obrátit jedině s návrhem na vyklizení neoprávněně zabrané místnosti, kterou PT užívá nyní již bez právního důvodu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.