Vložil lake, 4. Červenec 2010 - 4:44

Marie 1 a dragonx13,
předpokládám, že jste oba z jednoho domu. Je však zřejmé, že se neshodujete v základních skutečnostech.
-------------------------------------------------------------------------------------
dragonx13 napsal: "Druzstvo zacalo obchazet jednotlive cleny s tim at podepisi vymenu oken (...) tak to podepsali."
Marie 1 napsala: "Družstvo nemá souhlas většiny členů družstva našeho domu, ani k výměně oken."
-------------------------------------------------------------------------------------
dragonx13 napsal: "... vsichni chteli tak to podepsali, bohuzel nekde v dokumentu bylo uvedeno ze jde o zastavni pravo."
Marie 1 napsala: "Družstvo (...) bez našeho souhlasu, bez našeho vědomí, zřídilo na našem domě zástavní právo."
-------------------------------------------------------------------------------------
Dále oba dva citujete neexistující části z obchodního zákoníku. Podle § 239 odst. 4 písm. (h) ObchZ do působnosti členské schůze patří "rozhodovat o uzavření smluv podle § 67a a o jiných významných majetkových dispozicích." Mezi smlouvy podle § 67a ObchZ patří i zřízení zástavního práva k nemovitosti. K tomuto úkonu tedy není zapotřebí souhlas nájemců bytů, jak se zřejmě domníváte. Pokud vaše stanovy obsahují podmínku souhlasu nájemců se zástavou, je na místě zjistit, co jste tedy družstvu podepsali (viz sdělení dragonx13).

Omezení podle § 239 odst. 4 písm. (i) nepřichází v úvahu, neboť smlouvy o převodu bytů nejsou dosud podepsány a právo na převod bytu tedy nevzniklo. Zaslali jste sice družstvu žádost, aby zahájilo převod bytů do vlastnictví, avšak družstvo odmítlo - k převodu totiž není právní důvod. Bylo třeba vyzvat napřed družstvo k uzavření smlouvy o převodu (platí za předpokladu, že jste v r. 1995 uplatnili své právo a můžete to nyní prokázat).

Dále uvádíte, že jste několik let neměli vlastního delegáta na shromáždění družstva. Podle stanov tedy váš dům pravděpodobně zastupoval pověřený člen představenstva družstva a hlasoval podle pokynů představenstva. Vy v této chvíli nevíte, o čem se na shromáždění delegátů v minulých letech jednalo a hlasovalo a co zástupce družstva vaším jménem schválil. K tomu je třeba nahlédnout do zápisů.

Moje poslední rada: oslovte co nejdříve právníka a předložte mu všechny dokumenty které máte. Sami se ve věci nezorientujete.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.