Vložil Anonymous, 14. Červen 2010 - 20:15

Pane lake, příspěvek p. Pavla jsem četla, a právě proto jsem si to chtěla ujasnit. Jedná se mi spíš o neúmyslné škody z nedbalosti…Např. co se stane, když upadne část okapu a někoho zraní (dokonce třeba s trvalými následky)? Případná žaloba by směřovala proti SVJ. SVJ by zřejmě muselo dokazovat, že při péči o majetek nic nezanedbalo. Pokud by se ale ukázalo, že nebylo vše v pořádku (např. se nedělaly předepsané prohlídky) mohlo by soudní spor prohrát a zaplatit nemalou částku – rozdělenou na členy podle vlastnických podílů. Co by se ale dělo dál? Pokud by SVJ zažalovalo pověřeného vlastníka (byt. družstvo)o náhradu škody (protože nezajišťoval revize), asi by neuspělo.

Jiná situace by podle mne nastala, pokud by byt. družstvo dělalo správu na základě smlouvy (a současně by bylo pověřeným vlastníkem). Pak by SVJ zažalovalo byt. družstvo jako správcovskou firmu a mohlo by uspět – protože správce neplnil své povinnosti uvedené ve smlouvě a nezajistil prohlídky…A asi by se to posuzovalo podle obchodního zákoníku, když se jedná o smlouvu mezi dvěma „firmami“ – SVJ a SBD?

Nevím, nejsem právník, jen si myslím, že pokud existuje písemná smlouva se správcem, měla by být „ochrana“ členů SVJ větší než v případě, že správu dělá „pouze“ pověřený vlastník – i kdyby tím vlastníkem bylo náhodou bytové družstvo. V čem se mýlím? Pavlína

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.