Vložil lake, 6. Červen 2010 - 10:10

Nevím, proč paní anaj zmiňuje mne v souvislosti s touto diskusí, nicméně ve věci povinných zápisů ze schůzí shromáždění nepochybně platí:

Hledisko formální
ZoVB tuto záležitost přímo neřeší, avšak vzorové stanovy vydané nařízením vlády č. 371/2004 Sb. povinnost pořizovat zápis ukládají; vzorové stanovy jsou nepochybně účinným celostátně platným právním předpisem. Jednotlivá ustanovení vzorových stanov jsou nepochybně dispozitivní povahy, přičemž platí, že odchylnou úpravu je možno přijmout jedině schválením jiného znění stanov, a to tříčtvrtinovou většinou přítomných hlasů na usnášeníschopném shromáždění (§ 9 odst. 8, § 11 odst. 4 ZoVB). Paní Josefina tedy nemá pravdu, když tvrdí, že „povinnost sepisovat zápisy ze schůzí není dána“.

Hledisko obsahové
Pro zápisy do rejstříku společenství vlastníků platí obdobně ustanovení obchodního zákoníku a občanského soudního řádu vztahující se na obchodní rejstřík (§ 10 odst. 4 ZoVB). Tedy je nutno vždy doložit listiny, osvědčující skutečnosti, které jsou předmětem zápisu (změny zápisu).
Ustanovení stanov neumožňující pořizovat zápis ze shromáždění je tedy možno označit za nulitní (OD POČÁTKU NEPLATNÉ), protože znemožňuje dodržet povinnosti SVJ vztahující se na vedení rejstříku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.