Vložil lake, 28. Květen 2010 - 16:29

Tak já to ještě uvedu na pravou míru, protože v některých odpovědích se objevily nesprávné informace.

(1) Není pravdou, že ohledně podepisování je třeba studovat co je zapsáno v rejstříku. Kdo podepisuje jménem výboru (který je statutárním orgánem SVJ) je jednoznačně uvedeno přímo v § 9 odst. 13 ZoVB:
"Statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník. Za výbor jedná navenek jeho předseda, kterého výbor zvolí z řad členů výboru. Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru. Je-li statutárním orgánem pověřený vlastník, postačí k písemnému právnímu úkonu jeho podpis."

(2) Rovněž je nesprávný názor, že podepsat se musí vždy všichni. Například pokud si SVJ bere půjčku jako právnická osoba, podepisuje statutární orgán. Banka k tomu může mít ještě různé další požadavky (např. zápis a hlasovací listinu ze shromáždění), ale to záleží případ od případu.
Jde-li o program "Zelená úsporám", na žádost se podle znění příslušných pravidel podepisují žadatelé (všichni vlastníci zapsaní v katastru), ale praxe ouředníků je taková, že v rozporu s pravidly připouštějí, aby žadatelem bylo SVJ. V tom případě se samozřejmě v souladu s ZoVB podepisuje statutární orgán (předseda a člen).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.