Vložil jboksay, 27. Květen 2010 - 19:11

K pochybnostem p. lake uvádím:

zák.72/1994Sb. (výňatek) § 9a (2) Společenství je oprávněno rozhodovat o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek, není-li rozúčtování cen služeb stanoveno zvláštním právním předpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu.

§11 (4) K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení podle § 4, o schválení nebo o změně stanov, o uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám a o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek podle § 9a odst. 2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.

Vyhl.372/2001Sb. (výňatek) §4 Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce (5) V zúčtovací jednotce, ve které u konečných spotřebitelů nejsou instalovány měřiče tepelné energie nebo indikátory vytápění, vlastník spotřební složku rozdělí mezi konečné spotřebitele obdobným způsobem jako složku základní.


Z výše uvedených citací zákona a vyhlášky je patrné, že podmínka ¾ hlasů v počtu hlasujících vlastníků by mělo svou opodstatněnost jen v případě, že by bylo rozhodováno o jiném rozdělení nákladů než předpokládá vyhl. 372/1994 Sb. v §4, který zmiňuje p. LAKE. Dovozovat ze zákona 72/1994 Sb., že o odstraňování indikátorů musí rozhodovat ¾ přítomných hlasů, nelze, protože to v něm není výslovně uvedeno. Jak je vidět z §11 zák. 72/1994 Sb., tak tato část právního předpisu řeší etapu rozúčtování cen služeb pokud není postupováno dle nějakého platného cenového předpisu nebo vyhlášky. V domě, kde byly odstraněny indikátory z rozhodnutí nadpolovičního počtu úsnášení schopného shromáždění vlastníků je postupováno při účtování nákladů přesně v souladu s §4 odst.(5) výše uvedené vyhl. 372/2001 Sb. a není tedy důvod, aby někdo tvrdil, že je nutno schvalovat vyúčtování tepla na jednotlivé vlastníky při absenci indikátorů. Shromáždění ani není oprávněno podle §9a zák. 72/1994 Sb. za této situace o rozúčtování rozhodovat (viz výše).

Skutečnost, že se budou všichni uživatelé bytů chovat nehospodárně , se za osm sezón nepotvrdila. Právě za existence měřáků byla dodávka tepla rozúčtovávána prokazatelně nespravedlivě!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.