Vložil anaj (bez ověření), 24. Květen 2010 - 18:25

Statutární orgán si musí uvědomit, že za vzniklou situaci, pokud nejedná, nese plnou zodpovědnost. Zákon č. 72/94 Sb. § 15 – odst.1) Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku, atd. odst. 3) K zajištění pravomocně přisouzených pohledávek vlatníků jednotek z povinností uvedených v odstavci 1 vzniká dnem právní moci rozhodnutí soudu vlatníkům jednotek zástavní právo k jednotce povinného vlastníka. § 16 odst.1)¨Poh­ledávky vlastníků jednotek vzniklé z neplnění povinností uvedených v § 13 odst. 2 a § 15 odst. 1 se při rozvrhovém jednání uspokojení z pohledávek daní a poplatků před ostatními pohledávkami, atd.atd.atd.

Výbor by měl urychleně začít jednat, napravit to co zanedbal. Jakmile začnou vznikat z nečinnosti výboru členům SVJ škody, může se kdokoliv z členů obrátit na soud.

Neplatiči porušují zákon a pokud začne výbor jednat a případ dostane na stůl právník, tak dlužníci zaplatí o několik tisíc více, než kdyby se dohodli na splátkovém kalendáři. Někdy může dokonce částka za právní služby i převýšit samotný dluh. Pokud případ dostane na stůl soudní exekutor, má co zabavit. Dlužník totiž vlastní byt. Vím, že trochu straším, ale není vyloučeno, že majetek v podobě bytu může být vzat jako majetek na uspokojení pohledávky. Nebývá to často, ale při velkém dluhu to není vyloučeno. Kromě žaloby na dluh ve fondu oprav může v extrémním případě dlužníka čekat i další žaloba. Protože je majitel bytu zároveň spoluvlastníkem domu, pokud jeho dluh způsobí domu ztráty například tím, že nedostek peněz zabrání nutné opravě , může být žalován i za tyto ztráty.

Podívejte se na stránky http://www.profit.cz/…ebracit.aspx je tam příklad, jak postupovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.