Vložil anaj (bez ověření), 23. Květen 2010 - 16:35

Přečtěte si článek http://pravniradce.ihned.cz/…tnictvi-bytu. Já si to rozhodně nemyslím, že má SVJ samé nedostatky.

Pokud mám byt v osobním vlastnictví, mohu ho za svého života převést na své dvě děti, tedy budou zapsány každý 1/2 jako majitelé bytové jednotky a sama sobě si zřídím věcné břemeno na dožití. Toto věcné břemeno mě bude oprávňovat užívat tento byt až do mé smrti a může být zrušeno za mého života pouze s mým souhlasem.

Jsem vdaná, byt je však na základě notářské smlouvy o zúžení SJM pouze mým vlastnictvím, mám dvě děti z předešlého manželství. Manželovi jsem zřídila věcné břemeno na dožití. Pokud nezanechám závěť budou tento byt dědit všichni tři stejným dílem. Pokud zanechám závěť, že byt budou dědit pouze děti, je vše v souladu se zákonem, manžela mohu pominout, ale o střechu nad hlavou nepřijde. V katastru nemovitosti budou zapsáni podle situace , buďto všichni tři, nebo pouze mé děti.

Družstevní byt – není majetkem žádného člena družstva, družstevní byt je majetkem družstva a člen družstva vlastní pouze členská práva, která mají svou tržní hodnotu a jsou spojena s nájemní smlouvou k bytu. Dědí se pouze členská práva. Družstevní byt nemohu zatížit žádným věcným břemenem, na cizí majetek nelze zřídit žádné věcné břemeno. Členská práva jsou nedělitelná, může je získat pouze jedna osoba, v případě , že členská práva získá jeden z manželů za trvání manželství, pak jsou členy družstva oba, pokud máte dvě děti, můžete členská práva převést pouze na jedno dítě, druhé v rámci morálního jednání musíte vyplatit. Jste ženatý?, jste členy družstva oba dva,máte děti ? pak po Vaší smrti členská práva jsou samozřejmě předmětem dědického řízení, přecházejí na pozůstalou manželku, pokud nedojde k dohodě mezi dědici, dalšími dědici, pak o tržní hodnotě členských práv k dr. bytu rozhodne znalecký posudek, atd.atd.atd.

SVJ nemusí mít zřízené datové schránky, SVJ není obchodní organizace, oproti družstvu.

SVJ pokud nemá zdanitelné příjmy, nepodává daňové přiznání, tak jako musí družstvo, které musí daňové přiznání podávat, ikdyby bylo nulové.

Družstvo je obchodní organizace.

Špatné fungování družstva, nezodpovědný přístup statutráního orgánu, může být důvodem k likvidaci družstva, k vytunelování, kdy sice nemusí nutně družstevníci přijít o nájemní smlouvy , ale hodnota jejich členského podílu se může rovnat nule , to je ta lepší varianta.

O bytovou jednotku mohu přijít pouze svou vlastní hloupostí, ale nemůže mě o ní připravit statutárání orgán výbor SVJ.

SVJ není vlastníkem domu, ani bytů, je pouze správcem společného majetku, který je přesně pospán v prohlášení vlastníka.

Pokud se však člen SVJ domnívá, že si může dělat co chce, že se nemusí podílet na úhradách do tzv. fondu oprav a zálohách na služby, pak se velice mýlí. V našem SVJ , by to udělal pouze 2×, po třetí by byl podán platební rozkaz, pokud by člen SVJ dluh neuhradil a nepodal odpor proti platebního rozkazu, proběhl by soud a věřte, že bychom dosáhli toho, že by bytová jednotka byla prodaná, pohledávky SVJ by byly uspokojeny.

Takže vlastnictví bytů a tím spojené členství v SVJ je rozhodně mnohem lepší řešení, než setrvávat v družstvu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.