Vložil lake, 12. Květen 2010 - 5:28

Zito,

Za prvé: při stavební úpravě zasahující do nosných konstrukcí je vyloučeno pouhé ohlášení stavby a musí být podána žádost o stavební povolení.

Podle § 110 odst. 2 písm. (a) zákona č. 183/2006 Sb. k žádosti o stavební povolení stavebník připojí doklady prokazující jeho vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření anebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě, pokud stavební úřad nemůže existenci takového práva ověřit v katastru nemovitostí; je-li stavebníkem společenství vlastníků jednotek, připojí také smlouvu o výstavbě nebo rozhodnutí shromáždění vlastníků jednotek přijaté podle zvláštního právního předpisu.

Vzhledem k tomu, že nejste jediným vlastníkem, musíte doložit smlouvu (a rozumím tomu tak, že "smlouva" musí být uzavřena se všemi spoluvlastníky, nikoliv jen s některými z nich). Požadovanou formu a obsah smlouvy sdělí stavební úřad.

Rozlišujte mezi rozhodováním mezi vlastníky navzájem ve společenství (§ 11 odst. 5 ZoVB) a rozhodováním stavebního úřadu. Ten se řídí zákonem č. 183/2006 Sb. (stavební zákon) a zákonem č. 500/2004 (správní řád). Neřídí se zákonem o vlastnictví bytů, viz též § 11 odst. 5 ZoVB, poslední věta. Tento rozpor mezi 75% spoluvlastníků podle ZoVB a 100% spoluvlastníků pro smlouvu podle StavZ nám nadělili zákonodárci a od roku 2005 nebyli schopni jej rozumně vyřešit. Některé stavební úřady se údajně spokojí (namísto smlouvy) se zápisem ze shromáždění, kde je hlasováno 75%. Zeptejte se.

Možná existuje odlišný právní výklad pojmu "smlouva", pak by vše bylo jinak ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.