Vložil lake, 10. Květen 2010 - 10:39

Ivan napsal: "Řídí nám to bytová správa tzv. na zavolání.Když někdo zavolá,že je tplo tak se vypne kotel."
Toto je chaos, naprostý zmatek a nikoliv dohoda předvídaná v § 6a odst. 11 písm. c zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. SVJ je povinno topit podle vyhlášky 194/2007 Sb., pokud neprokáže, že má s dvěma třetinami vlastníků bytů jinou dohodu. Důkazní břemeno nese SVJ. Prokázat existenci takové dohody (a její obsah) může jedině tak, že předloží tuto dohodu v písemné podobě, s podpisy dvou třetin vlastníků. Dohoda musí být určitá, to znamená musí obsahovat konkrétní seznam ukazatelů podle vyhlášky 194/2007 Sb. a informaci o tom, jak se ta která konkrétní hodnota času nebo teploty touto dohodou mění.

Ivane,

Takže prokázat existenci takové dohody by měl předseda SVJ Vám a měl by Vám na vyžádání předat její kopii. Není-li takové (písemné) dohody, nelze ani tušit kdo s čím kdy souhlasil či nesouhlasil a jaký byl kdy obsah nějaké ústně uzavřené "dohody".

(1) Zjistěte, zda existuje písemná dohoda dvou třetin vlastníků. Jestliže ne, nebo není dostatečně určitá, obraťte se na SVJ, a to písemně s doručenkou. Rozhovory na schodišti nebo telefonáty předsedovi jsou bezvýznamné, ale zapisujte si den, hodinu a minutu kdy k nim došlo. Oznamte jim, že si kvůli netopení musíte přitápět elektricky a částky za protopenou elektrickou energii budete napříště vymáhat na SVJ. K vymáhání ovšem musíte být připraven svá tvrzení doložit měřeními, viz paragraf 2 vyhlášky (dny, hodiny a minuty od kdy do kdy se mělo topit a netopilo se, jaká byla v té době teplota uvnitř bytu, jaké byly venkovní teploty podle vyhlášky, jak dlouho jste v jednotlivých dnech musel přitápět, kolik jste k tomu spotřeboval el. energie).

(2) Nepomůže-li to, kontaktujte Státní energetickou inspekci, oznámíte jim nedodržování vyhlášky. Uveďte podezření, že zdroj tepla není řádně regulován podle vnějších teplot. Netopení musíte samozřejmě doložit změřenými teplotami jak venkovními, tak v bytě, v delší časové řadě (nejlépe za několik měsíců). Z měření musí být zřejmé, že jde o opakované nedodržování. Viz vyhláška.

(3) Obraťte se zároveň na Českou obchodní inspekci, podáte stížnost na nedodržování parametrů služby. Musí to být podloženo měřením, stejně jako u SEI.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.