Vložil lake, 11. Duben 2010 - 9:17

Účetnictví je jen jedno - to, které vám na základě smlouvy vede účetní. Neexistuje rozdělení na "jednoduché" a "podvojné". Daňovým dokladem není pouze faktura, za práce a služby lze samozřejmě platit i jinak než na základě "dohody".

Můžete průběžně provádět opravy a údržbu domu svépomocí. Řekněme, že na této činnosti se podílejí všichni spoluvlastníci domu podle svých podílů, takže nikomu nevznikne bezdůvodné obohacení. Pak do účetnictví nic nevstupuje, nic se samozřejmě ani nedaní. Totéž platí pro materiál donesený jednotlivými vlastniky: neuplatňují požadavek na proplacení od SVJ, v účetnictví se to neobjeví.

Jak se vlastníci mezi sebou domluví o výdajích je jejich věc. Vybrat peníze do klobouku a předat přímo (bez evidence, Švarc systém) je samozřejmě v rozporu se zákonem o daních z příjmů, obchází se povinnosti ve zdravotním a sociálním "pojištění", ale dělává se to.

Jestliže vlastníci chtějí se svými penězi nakládat jak uznají za vhodné, ať to dělají tak, aby se na věc nepřišlo. Chtějí-li ovšem výdaje "prohnat" oficiálně přes účetnictví SVJ - pak budou muset dodržovat všechny zákony, platné v tomto státě. Je zjevně nerozumné očekávat jinou odpověď.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.