Vložil N. Klainová (bez ověření), 10. Duben 2010 - 9:13

Paní Lenko, trochu mne mrzí, že si Vaši auditoři uvedený článek nepřečetli. Pro členy KAČR je přece časopis Auditor zdarma. Stačí se začíst. Já jsem se sice nechala před časem na vlastní přání ze seznamu KAČR vyškrtnout, ale články z Auditorů si schovávám doposud, protože jsou pro mne cenným zdrojem informací. Podstatu z článku Vám opíšu:

„Vystavením a odesláním zálohové faktury nevzniká dodavateli žádná pohledávka a jejím přijetím odběrateli žádný závazek. V tomto případě nevzniká ani žádný účetní případ…“

Nevím jak Vy, ale já jsem dostala během své praxe nesčetné množství zálohových faktur na odběr nejrůznějších časopisů. Ty faktury končily většinou v tříděném odpadu. Žádný zákon nepředepisuje povinnost zálohové faktury hradit. Tím, že je uhradíme, plníme přání dodavatele platit předem.

Auditorům je tedy možné oponovat s odvoláním na § 2 ZoÚ – Předmět účetnictví. Že by tam byla povinnost účtovat o přání dodavatelů zaplatit, tam nenajdou.

Autor Ing. Vladimír Schiffer doporučuje vést o zálohových fakturách a jejich úhradách v operativní evidenci. To je sice pojem v moderním účetnictví spíše neznámý, ale každý si ji může představit v podobě tabulky nebo sešitu.

Naopak ve svých návrzích postupů účtování prosazuji názor, že v SVJ je třeba účtovat o předepsaných zálohách, protože povinnost platit zálohy je dána zákonem (ZoVB § 15). Tuhle zvláštnost SVJ jsem se snažila prosadit do účetních předpisů právě přes KAČR, ale nepodařilo se, přestože tady jde o jasný předmět účetnictví, protože stanovením předpisů vzniká členům SVJ závazek předepsanou zálohu uhradit.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.