Vložil lake, 1. Duben 2010 - 7:45

Právo vlastníka na seznámení s hospodařením se společnou věcí je nezpochybnitelné. Toto právo může ovšem vlastník uplatňovat jen v souladu se stanovami a se smlouvou o správě. Znění smlouvy o správě neznáme. Podle ZoVB pro správce je partnerem pouze předseda či pov. vlastník.

Pokud správce má stanoveny úřední hodiny pro vlastníky (nevíme to), je vše jasné. Další možnost je umožnit nahlížení ad hoc - jednotlivě: na základě žádosti vlastníka udělí pověřený vlastník pokyn správci. PV nemůže odmítnout správci takový pokyn udělit, protože tím porušuje stanovy. Pokud to není uvedeno ve stanovách, nahlížení nemůže být časově omezeno "až někdy jindy", či "po provedení závěrky/uzávěrky".

Není-li ve smlouvě se správcem tato možnost výslovně uvedena, nezbývá než podepsat dodatek ke smlouvě. Nahlížení i pořizování kopií může být zpoplatněno (viz rozhodnutí shromáždění). Tím se odradí zvědaví "čmuchalové".

Zjistěte si znění smlouvy se správcem. Dožadujte se svého práva doporučeným dopisem do vlastních rukou. Pak následuje: odvolat pov. vlastníka, nebo se obrátit na soud.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.