Vložil lake, 31. Březen 2010 - 5:59

Vnuk je nájemcem bytu s řádnou písemnou smlouvou na dobu neurčitou. Svědčí mu právo nájmu. Ukončení nájemní smlouvy je možné např. dohodou nebo výpovědí pokud bude dlužit částky za více než tři měsíce, viz Občanský zákoník.

Platby nájemce lze rozdělit na dvě části:
- nájemné
- zálohy na služby spojené s užíváním nájemního bytu

První část (nájemné) je příjmem pronajímatele (a podléhá zdanění jako příjem z pronájmu). Druhá část se ročně vyúčtuje podle skutečných nákladů, přeplatky se vracejí, nedoplatky se předepisují k úhradě.

Struktura plateb kterou popisujete neodpovídá tomuto dělení. Nájemce tedy zřejmě celou částku nájemného rozděluje na dvě či tři části a posílá rovnou na účet SVJ. Plní tedy za vlastníka jednotky. Pronajímatel má povinnost tyto částky zdanit, i když bylo placeno přímo na účet SVJ.

Zajímavým právním problémem je otázka, s kým má SVJ vypořádat zálohy na služby: zda s vlastníkem bytu, nebo přímo s nájemcem. Soudím, že platí první varianta - SVJ je v právním vztahu pouze s vlastníkem bytu a o nájemci ani oficiálně neví. Vlastník pak provede vyúčtování služeb s nájemcem v souladu s cenovým výměrem MF č. 01/2010.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.