Vložil PeDuPles (bez ověření), 28. Březen 2010 - 12:10

Pane Pavle,

s tou ztrátou u podnikatelů máte samozřejmě pravdu. S případem, kdy SVJ má zdanitelné příjmy tak veliké, aby přesáhlo 300.000 Kč jsem se zatím nesetkala, ale máte samozřejmě taky pravdu.

Co se týče peněz na účtě, je to problematika spíše mimo právníky. Dle mého osobního názoru je úplně jedno, čí jsou peníze na účtě; úroky však jsou výnosem majitele účtu čili SVJ.

V tomto se mnou souhlasili i na místním Finančním ředitelství, kam jsem kdysi šla právě účetnictví SVJ konzultovat. Jednoznačně mi také doporučili rozvahový způsob účtování s tím, že do výsledovky jdou pouze:

  • na pětky poplatky za vedení účtu
  • na šestky úrokové výnosy, pokuty a úroky z prodlení

Náklady na služby pak doporučili účtovat na příslušné 315, náklady na opravy a údržbu rovnou na 955 jako čerpání dlouhodobé zálohy s tím, že na „pětkách a šestkách se to zbytečně plete, když se to z 955 stejně musí nadotovat“.

Co se týče vyplácení úroků vlastníkům dle jejich podílu na domě, považuji to za totální nesmysl. Snad se mnou budete souhlasit v tom, že každý vlastník se na tvorbě úroků podílí jinak, především vzhledem k tomu, že zálohy na služby NEJSOU tvořeny podle podílu na domě, ale většinou podle předpokládané spotřeby.

Pokud by se úroky měly rozdělovat, pak by to mělo tedy být zčásti v poměru toho, jaký komu vznikl přeplatek nebo nedoplatek na službách; vlastníka s nedoplatekem totiž společenství při průběžné úhradě dodavatelských faktur úvěruje a měl by spravedlivě spíše úroky platit, než je kasírovat. Rozdělovat úroky dle podílu by mohlo jít tak akorát z částky na DZOÚ.

Pokud by dále úroky z peněz na účtě měly jít jejich majiteli, pak by měla například vodárna, která u nás celý rok kasíruje zálohy (a takto zaslané peníze jsou tedy až do února dalšího roku podle názorů některých přítomných naše) poslat na účet SVJ nenjen přeplatek záloh dle vyúčtovací faktury, ale i podíl na úrocích, které jí „naše“ peníze za ten rok vynesly. To už se dostáváme do úplných nesmyslů, jako čí jsou tedy peníze na účtě vodárny, která kasíruje zálohy a fakturuje jednou ročně, a komu patří takto vzniklé úroky. A ano, považuji tuto analogii za odpovídající fungování SVJ, kde se vyúčtování záloh dělá také jednou ročně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.