Vložil lake, 26. Březen 2010 - 4:45

Pane Boban737,

Dávejte příspěvkům smysluplné názvy.

Neházejte veškerou odpovědnost na notáře. Za kontrolu totožnosti hlasujících plně odpovídá ten, kdo řídí schůzi shromáždění, většinou je to svolavatel = předsedající = předseda výboru. Ve větších společenstvích, kde se lidé navzájem neznají, je běžné, že do prezenční listiny se zapisují s předložením občanského průkazu a někdo to na místě kontroluje.

Notář není přítomen proto, aby osvědčil totožnost osoby, o níž se hlasuje. Tato osoba totiž ani nemusí na shromáždění být přítomna, co tedy chcete „osvědčovat“? Osoba kandidáta má být jednoznačně v zápisu definována (jménem, příjmením, datem narození popř. bydlištěm). Zda kandidát je nebo není vlastníkem jednotky, je v některých SVJ bezvýznamné (nemají takovou podmínku ve stanovách). Nevím, proč to označujete za kuriozitu, je to celkem běžné. Pokud ale tato podmínka ve stanovách je, základní povinností organizátora volby je nepřipustit vůbec volbu o kandidátovi, který nesplňuje předpoklady.

Rovněž názor, že rejstříkový soud snad bude pročítat stanovy slovo od slova a k jejich obsahu dá jakési „požehnání“, je mylný. Občas se stane, že RS se pozastaví nad některou součástí stanov (většinou v souvislosti s volbou a zápisem členů statutárního orgánu), avšak kontrola stanov není jeho povinností. Stanovy se pouze ukládají do sbírky listin RS. Nejde o zápis údajů ve smyslu § 29 odst. 6 ObchZ. Co jste si odhlasovali, to máte, i se všemi chybami a nezákonnými pasážemi.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.