Vložil lake, 21. Březen 2010 - 16:00

Dužstvo nemůže "zřídit SVJ", protože k tomu není potřeba zřizovatel. SVJ vzniká automaticky ze zákona. Pokud družstvo bylo původním vlastníkem domu, vzniká SVJ dnem, kdy podíl družstva na společných částech domu poklesne pod jednu čtvrtinu (počítáno podle spoluvlastnických podílů, možno zjistit v katastru přes web). Je tedy možné, že SVJ už vzniklo.

V SVJ bude družstvo jedním z členů. Jeho dluhy se SVJ ani ostatních vlastníků netýkají. SVJ má jako právnická osoba oddělené účetnictví.

Zda budete chtít, aby družstvo i nadále bylo správcem, záleží na vašem rozhodnutí po vzniku SVJ a po schválení statutárního orgánu a získání IČ. Pokud ponecháte správu družstvu, je třeba pohlídat si, abyste nebyli lákáni k placení záloh na účet družstva (založte si vlastní účet). Exekutoři totiž kupodivu nerozlišují, čí peníze sedí na účtech dlužníka.

A ještě něco: máte na výběr buď zvolit vícečlenný výbor, nebo pověřeného vlastníka. Pokud zvolíte P.V., neměla by to být osoba z vedení družstva-správce. Nelze připustit, aby byl kozel zahradníkem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.