Vložil lake, 10. Březen 2010 - 20:09

Pane Vadrane,

Prohlášení vlastníka vzniklo v době, kdy dům měl jediného vlastníka - družstvo, takže zákonem požadovaná "dohoda" byla automaticky dosažena.

Nyní se některé jednotky převedou do vlastnictví, což nijak neruší obsah Prohlášení. Musíte tedy postupovat přesně v souladu s ZoVB. Chcete-li změnit způsob přispívání podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB), musí některý vlastník oznámit, že s "dohodou" nesouhlasí a požádat, aby na program nejbližšího shromáždění bylo zařazeno hlasování o změně příslušné části Prohlášení.

Ke změně Prohlášení je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů (§ 11 odst. 4 ZoVB). Nepodaří-li se odhlasovat tuto změnu, má vlastník možnost obrátit se na soud (§ 11 odst. 3 ZoVB).

Ještě podotýkám, že pro účely zákona o daních z příjmů je pro jiný způsob přispívání, nežli podle spoluvlastnických podílů, nutná písemná dohoda všech, jinak dojde k bezdůvodnému obohacení některých vlastníků a vznikne jim tedy povinnost rozdíl zdanit. Postrašte vlastníky Finančním úřadem, pak snad změnu Prohlášení schválí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.