Vložil N. Klainová (bez ověření), 2. Březen 2010 - 14:10

Obávám se, že smysluplnou odpověď nedostanete. Zdańování příjmů SVJ je příliš tenký led a zatím nevím o nikom, kdo v tom má jasno. Na MF tedy v žádném případě jasno nemají viz. http://klaiex.webnode.cz/…rijmu-v-svj/ a následující příspěvky.

Nemají v tom jasno ani právníci, protože se nemohou dohodnout, co je příjmem SVJ. Stačí si prohlédnout návrhy nového ZoVB od roku 2004. Někteří autoři návrhů ZoVB byli schopni prohlásit za příjem SVJ i zálohově poskytnuté příspěvky na správu a světe div se, v jednom návrhu byly příjmem SVJ i zálohy na služby.

Přenášení daňové povinnosti z fyzických osob na právnické není obecně možné. Ve skutečnosti se tak děje právě proto, že nikdo pořádně neví, co je příjmem SVJ.

Pro rychlou orientaci zkuste hledat odpověď ve Sdělení MF čj. 281/55 462/2002. Pro účely účetnictví je toto Sdělení neplatné, ale pro daňové účely je až na malé výjimky použitelné.

Příjmy z pronájmu společných částí domu jsou vždy příjmem vlastníků jednotek.

Příjmy z použití prádelny se dají řešit ne jako příjmy, ale jako snížení nákladů na vodu a elektřinu, které by normálně hradili všichni vlastníci jednotek. To je jen názor účetní poradkyně. Pro jistotu si počkejte na názory daňových poradců.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.