Vložil PeDuPles (bez ověření), 15. Únor 2010 - 10:03

Naprosto totéž jsem tvrdila zde: http://www.portalsvj.cz/…uctovani-svj#…, ale pan lake se pokusil mě přesvědčit, že Cenový věstník je jen nezávaznou informací (vzpomněla jsem si na Piráty z Karibiku a chechtala jsem se hodinu).

I přes tvrzení pana lake já i náš právník nadále zastáváme názor, že Cenový věstník v uvedeném znění závazný je, a to z následujícího důvodu (částečně se budu opakovat):

Zákon o cenách §6 odstavec (2) říká, že způsob regulace cen platí pro všechny prodávající a kupující určeného druhu zboží. Kupující je ten, kdo za zboží někomu platí, prodávající je ten, kdo za úplatu někomu zboží předává. SVJ je tedy kupující vůči dodavateli a prodávající vůči odběrateli, zde konečnému spotřebiteli. Konečný spotřebitel je poslední v řadě kupujících, SVJ mu vyúčtováním služeb vlastním jménem nakoupenou vodu prodává.

Seznam zboží je vydáván Cenovým věstníkem, který se pro Zákon o cenách takto stává „prováděcí vyhláškou“ – prosím nechytat za slovo. V Cenovém věstníku je jako zboží uvedena Pitná voda dodávaná do vodovodní sítě pro veřejnou potřebu jiné osobě, než je odběratel („předaná voda“). Odběratelem je podle přímého odkazu na Zákon o vodovodech a kanalizacích SVJ. Odběrateli je dán jasný pokyn, jak má předanou vodu rozúčtovat.

Rozúčtování vody v rámci SVJ je stanovení ceny pro kupujícího = spotřebitele. Zcela v souladu se zákonem o cenách, který stanovuje, kdo co může a co nemůže do ceny zahrnout, je zde dán příkaz, že do ceny pro spotřebitele SVJ nezahrnuje žádné další náklady a jasně se popisuje postup stanovení ceny pro spotřebitele = kupujícího, kdy je dána přednost dohodě a poté se popisuje způsob pro případ, že k dohodě předepsaným procentem nedojde.

O nezávaznosti tedy podle nás nelze hovořit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.