Vložil lake, 29. Leden 2010 - 0:23

Pro PeDuPles: mýlíte se vy i váš právník, což mne překvapuje.

Výměr MF č. 01/2009 ze dne 11. prosince 2008 byl vydán k provedení §10 zákona č. 526/1990 Sb. o cenách. Může tedy stanovit práva, ukládat povinnosti a sankce subjektům pouze v rámci zákonného zmocnění, vymezeného v §10 citovaného zákona.

§10 čl. 1 zákona č. 526/1990 Sb. ukládá cenovým orgánům, krajům a obcím povinnost stanovit cenovým rozhodnutím podle § 3 odst. 2 (kraje a obce svým nařízením), zboží podléhající cenové regulaci podle § 5, 6 a 8, uplatněný způsob a podmínky cenové regulace, úředně stanovené ceny, pravidla a postupy pro stanovování těchto cen a jejich změn. V §10 čl. 2 zákona č. 526/1990 Sb. je upřesněno, jakým způsobem a v jakých termínech se tato cenová rozhodnutí zveřejňují.

Z uvedeného vyplývá, že §10 zákona č. 526/1990 Sb. se týká výhradně stanovení zboží s regulovanými cenami a stanovení cen tohoto zboží. V tomto smyslu je výměr celostátně platným závazným předpisem. Samotný §10 se ovšem vůbec netýká technického způsobu rozdělení nákladů za odebranou vodu v odběrním místě (tedy rozúčtování mezi odběratelem a konečnými spotřebiteli v SVJ). Zákon nepředpokládá, že by výměr reguloval nebo předepisoval toto vnitřní rozúčtování v rámci SVJ a neobsahuje v tomto smyslu žádné zmocňující ustanovení.

Pokud cenový výměr MF stanoví pravidla rozúčtování mezi konečné spotřebitele, tato část textu jde nad rámec zákonného zmocnění definovaného v §10 zákona č. 526/1990 Sb.. Extenzivní výklad, který by pod "pravidla a postupy pro stanovování cen" zahrnul i způsoby a metody rozdělení nákladů mezi konečné spotřebitele, nemá oporu v zákoně č. 526/1990 Sb.. SVJ totiž rozděluje výhradně ty fakturované náklady, které vznikly odběrem daného množství vody (tedy vodné a stočné) za regulovanou cenu. SVJ nevytváří a nestanoví cenu vody jinou, odlišnou od té, která byla smluvena mezi dodavatelem a SVJ jako odběratelem.

Tato část cenového výměru MF č. 01/2009 je tedy pro SVJ pouhou nezávaznou informaci. Nelze vůbec hovořit o právní závaznosti popsaného způsobu rozúčtování pro SVJ či konečné spotřebitele v SVJ. Společenství může či nemusí tuto informaci použít podle svého vlastního uvážení. Dodržení postupů popsaných v této části cenového výměru nelze vynutit právně ani na rozúčtovateli, kterým je SVJ, ani na jednotlivých vlastnících.

P.S. Pozdravujte ode mne vašeho právníka ;-)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.