Vložil lake, 27. Leden 2010 - 7:05

Marie,

co píšete nedává smysl: SVJ (společenství vlastníků jednotek podle Zákona o vlastnictví bytů) nemůže vlastnit více bytových jednotek; šlo by o porušení §9 odst. 1 Zákona o vlastnictví bytů.

Předpokládám, že jste založili sdružení spoluvlastníků podle Občanského zákoníku. Členové tohoto sdružení jsou (ideálními) podílovými spoluvlastníky většího počtu bytových jednotek. Pak ovšem nemáte SVJ ani předsedu SVJ ani výbor SVJ.

Nemovitost (nebo její část) v podílovém spoluvlastnictví lze fakticky rozdělit na samostatně vlastněné části, a to i rozhodnutím soudu: "Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud." (§142 odst. 1 Občanského zákoníku)

Pokud byla věc spoluvlastníkům předestřena, avšak oni se nedokázali dohodnout na vzájemném vypořádání, zbývá ještě možnost soudního řešení. Nejde o žádný "psychický nátlak" ani "zastrašování", jak se mylně domníváte. Většina spoluvlastníků si přeje vypořádání, vy a další tři však dohodu blokujete. Jediným východiskem ze slepé uličky tedy je soudní postup.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.