Vložil lake, 6. Listopad 2010 - 6:53

Pane sipos,

postup katastrálních úřadů je bohužel minimalistický a je v příkrém rozporu s požadavkem právní jistoty občanů. Pouze Prohlášení definuje rozsah spoluvlastnictví ke společným částem domu.
Prohlášení vložené v katastru jako veřejná listina by mělo fungovat jako průkazný zdroj informací pro vlastníky i zájemce o koupi jednotky v domě. Tuto funkci však nemúže plnit, jestliže některé změny ve vlastnických vztazích nejsou pro KÚ důvodem k založení nového znění Prohlášení. Je to podobný případ, jako povinné uložení stanov SVJ do sbírky listin rejstříkového soudu po jejich změně - toto nikdo nezpochybňuje. Bohužel výklad KÚ ve věci Prohlášení je jiný ...

Můžete tedy postupovat tak, že změníte označení jednotek (přečíslujete je) a uvedete i další vaše změny, které tam chcete mít - např. vlastnictví oken. Tento dodatek by KS měl již přijmout, neboť mu to ukládá zmíněný § 11 odst. 7 ZoVB (změna v označení jednotek). Nezapomeňte, že změna ve vlastnických vztazích musí být odsouhlasena "všemi kterých se týká", což prakticky znamená 100% souhlas. Viz též Pokyny ČÚZK č. 24 (diferenční úplné znění).

Nesmyslím, že je dobrým nápadem uložit změněné Prohlášení (nevložené do sbírky listin katastru) "u výboru". Prohlášení je smlouvou uzavřenou mezi všemi spoluvlastníky. Změna prohlášení je změnou této smlouvy. Každý z vlastníků by tedy měl obdržet svůj stejnopis smlouvy, nebo ověřenou kopii.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.