Vložil sipos (bez ověření), 8. Září 2010 - 21:16

Dobrý den, narazil jsem na podobnou kardinální otázku vlastnictví oken v našem domě (SVJ).

Prohlášení vlastníka budovy o oknech cudně mlčí (tj. ani součást jednotek, ani společná část). Sám mám v kupní smlouvě k bytové jednotce (dodávám, že šlo o koupi bytu od původního vlastníka celé budovy) uvedeno, cituji: „k vlastnictví jednotky dále patří … vnitřní dveře a vnitřní okna nacházející se uvnitř jednotky, jakož i vnitřní a vnější strany vstupních dveří a oken příslušejících k jednotce“. Toto si vykládám tak, že okna příslušející jednotce (tj. ta z jednotky přímo přístupná) patří vlastníkovi bytu.

Bohužel jsem zjistil, že tentýž původní vlastník zřejmě sekal smlouvy hůř jak Baťa cvičky, takže někteří kupci bytů mají výše uvedený text ve svých kupních smlouvách a někteří ne – jejich smlouva o oknech mlčí podobně jako prohlášení vlastníka. Situace se dále komplikuje u jednotek ve vlastnictví onoho původního vlastníka (smlouva neexistuje) a u střešních oken, která jsou dle některých názorů součástí střešního pláště a tedy společná.

Teď jsme se dostali do situace, kdy bychom chtěli většinu oken v domě vzhledem k nevratnému poškození vyměnit za repliky (jedná se většinou o drahá, památkově chráněná špaletová okna) a jsme ve sporu o to, ze kterých peněz by se to mělo hradit. Jedná se mi tu i o uplatnění rovného přístupu (?), neboť někteří vlastníci tvrdí, že pokud smlouva uvádí okna jako výlučné vlastnictví jednotky tak tato mají být hrazena vlastníkem, zatímco tam kde smlouva „mlčí“ jsou společná a uhradí je tedy všichni z FO. 100% dohoda na nějakém pro všechny přijatelném pojetí se zatím nezdá pravděpodobná, s těží dáme dohromady 75%. [Samozřejmě, jako vždy, i tady jde hlavně o peníze: replika 1 okna včetně osazení vychází na cca 100 tisíc Kč.]

A teď babo raď :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.