Vložil lake, 30. Prosinec 2009 - 9:23

Pane JUDr. J. N.,

Balkon společný jen některým vlastníkům jednotek může být společný více vlastníkům,nebo pouze JEDNOMU vlastníkovi, samozřejmě. Žádný právní předpis totiž nestanoví opak. Úzce gramatický výklad Vám v tomto případě správnou odpověď nedává.

"... Lodžie a balkóny užívané jako příslušenství bytu výhradně nájemcem dle dřívější nájemní smlouvy (tzv. účel užívání) příslušejí k tomuto bytu jako jeho součást"
Vlastník v prohlášení podle ZoVB není povinen definovat jednotky v budově přesně podle toho, jak byly užívány podle nájemních smluv.

"... jestliže praskne (...) nosný panel (...), na němž stojí pokoj i s lodžií, jeho oprava se hradí ze společných prostředků všech vlastníků, protože jde o společnou část budovy."
Ovšem v případě části budovy, společné jen některým vlastníkům, budou opravu hradit pouze tito vlastníci z jejich společných prostředků, což jsou prostředky vzniklé oddělenými zálohovými platbami pouze této skupiny spoluvlastníků. Není vyloučeno alikvotní financování podle toho, jaká část panelu je společná všem a jaká pouze některým.

"... Ze stavebního hlediska je ovšem zakázáno pronajímat společné části domu."
Pouze Váš názor, zákon i praxe hovoří jinak.

Váš příspěvek obsahuje více různorodých témat a není mi zřejmé, k jakému závěru má směřovat. Vhodné je posílat kratší příspěvky: Jeden příspěvek = jedno diskusní téma.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.