Vložil lake, 24. Listopad 2009 - 13:33

Formulář se nazývá "Návrh na zápis nebo zápis změny zapsaných údajů do rejstříku společenství vlastníků jednotek". Takže do pole "Orgán společenství" patří vyznačit nový stav po změně.

Píšete, že formulář neumožní zapsat jiné datum než aktuální. To je ovšem nesmyslné: zápis v rejstříku má pouze deklaratorní povahu (to jest - nevytváří zapisovanou skutečnost, pouze osvědčuje, že nastala).
Viz Obchodní zákoník:
§ 32(3): Návrh na zápis zapisovaných údajů musí být podán bez zbytečného odkladu po vzniku rozhodné skutečnosti.
Viz Zákon ovlastnictví bytů:
§ 10(2): Výbor nebo pověřený vlastník jsou povinni do 60 dnů po svém zvolení podat návrh na zápis do rejstříku.

Soudím, že programátor vytvářející formulář se prostě spletl. Do rubrik Den vzniku funkce, Den zániku funkce, Den vzniku členství, Den zániku členství mají být zapisována skutečná data, což konec konců osvědčujete zápisem ze shromáždění, zápisem ze schůze výboru kde proběhla volba předsedy, atd.

Předseda neměl právo podepsat smlouvu v době, kdy už nebyl předesdou. Ostatně podepisuje vždy předesda a jeden člen výboru. Pokud jde o domněnku nezákonnosti, bývalý předseda věděl, že už funkci nezastává, takže byste mohli smlouvu zrušit a případné penále nebo pokuty mu předepsat k úhradě. Smlouva je však platná, pokud se druhá smluvní strana nedovolá její neplatnosti. Obchodní zákoník k tomu obsahuje podrobná ustanovení řešící případy, kdy zápis v rejstříku neodpovídá skutečnému stavu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.