Vložil lake, 23. Listopad 2009 - 7:03

Pro Dana:

Na Vaši titulní otázku odpovídám: aby vzniklo zástavní právo ze zákona, žalovat musí vlastníci, tedy věřitelé. Mohou uzavřít dohodu; mohou k vymáháním dluhu zmocnit společenství, nebo například právníka. Žalovat může jediný vlastník (svůj podíl) a ostatní se se svými nároky připojí (pokud soud nebude trvat na uzavření dohody věřitelů).

Je třeba rozlišovat zástavní právo ze zákona (§15/3 ZoVB, například) od zástavního práva soudního, které se řídí Občanským zákoníkem a Občanským soudním řádem.

Pokud si tyto dvě různé věci navzájem pletete, vznikají z toho další Vaše omyly ohledně postupu katastrálního úřadu, vkladu zástavního práva, počtu vlastníků kteří mají žalovat. SVJ o zřízení zástavy vůbec nepožádalo, tedy soud nerozhodl a ZP nebylo zřízeno. I kdyby SVJ bylo požádalo, pochybuji, že by soud rovnou vyhověl. To teprve v případě kdy doložíte, že dlužník neplní splátkový kalendář nebo nesplatil dluh podle předchozího rozhodnutí soudu. Případně pokud se chystá odjet natrvalo do zahraničí mimo dosah české jurisdikce.

Správnou odpověď Vám napsali diskutující [1], [2], [3] kromě posledního odstavce. Ostatní příspěvky byly pouhý informační šum bez znalosti věci. Doporučuji obrátit se na právníka. Jak vidno, postupovat svépomocí není vždy nejvhodnější.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.