Vložil lake, 17. Srpen 2011 - 12:18

Do dne zápisu v katastru je členem SVJ dosavadní vlastník. To je bez debat. Pro SVJ je rozhodující skutečný stav zapsaný v katastru.

Dnem zápisu se vlastníkem stává nabyvatel, a to se zpětnou účinností ke dni předložení kupní smlouvy katastrálnímu úřadu. Domnívám se, že platnost usnesení přijatých v mezidobí (v našem příkladu od 5.10. do 18.12.) tím není zpochybněna.

Samozřejmě zůstává zde možnost předvídaná zákonem,, aby se kterýkoliv vlastník jednotky (tedy i nabyvatel z úvodního příkladu) obrátil na soud podle § 11 odst. 3 ZoVB, a to v tříměsíční lhůtě.

Můj názor je, že soud nepochybně bude v první řadě chránit dobrou víru všech zúčastněných a námitky nabyvatele proto zamítne. Nabyvatel jednotky totiž věděl předem o situaci a měl všechny možnosti k tomu, aby si v kupní smlouvě sjednal právo zastupovat prodávajícího na shromážděních SVJ, včetně práva hlasovat. Jestliže si toto nabyvatel nezajistil, je to jeho problém. Důsledky svého opomenutí nemůže přenášet na jiné osoby a vnášet tak nejistotu do právních vztahů.

Každý nechť si střeží svá práva.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.