Vložil lake, 17. Říjen 2009 - 17:35

Pane Bernarde,

spoluvlastnický podíl je něco jiného než přispívání na opravy a údržbu domu. Podle spoluvlastnického podílu se hlasuje na shromáždění a nelze se od toho odchýlit.

Na správu, opravy a údržbu společných částí domu se přispívá různě - většinou rovněž podle spoluvlastnického podílu, ovšem spoluvlastníci se mohou dohodnout jinak (písemná dohoda všech).

Váš případ je ještě odlišný v tom, že některé části domu jsou společné všem vlastníkům, jiné pouze některým vlastníkům. Vlastník přispívá na opravu a údržbu pouze těch částí, které jsou pro něj společné. Viz zákon o vlastnictví bytů. Pro váš dům to znamená, že vlastníci garáží nebudou přispívat na výtahy, rozvody vody, topnou soustavu, fasádu, střechu, balkony, společnou anténu, atd...

Opatřete si Prohlášení vlastníka budovy. Získáte je buď na katastrálním úřadě, nebo od původního vlastníka. Jsou v něm definovány věci, které vás zajímají:
"... určení společných částí budovy, které budou společné vlastníkům všech jednotek a určení společných částí budovy, které budou společné vlastníkům jen některých jednotek"

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.