Vložil PeDuPles (bez ověření), 7. Prosinec 2009 - 13:45

Mně se to Vaše družstvo „líbí“ čím dál víc :-)

Vaše družstvo si spravovaný a zčásti vlastněný dům mohlo tak maximálně interně pojmenovat jako středisko „Společenství vlastníků a družstevníků“ a kontaktní osoby samosprávy „výborem“, ve skutečnosti ale žádnou právní subjektivitu nemáte a pro družstevníky platí stanovy družstva, pro vlastníky a družstvo jako vlastníka i správce ZoVB a Prohlášení vlastníka, obzvláště obsah povinné části dle §4 ostavec 2 bod h) pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku.

Předpokládám, že odměny „výboru“ byly vyplaceny z prostředků dlouhodobých záloh na správu, opravy a údržbu (tzv. Fondu oprav). Ten je určen na správu, opravy a údržbu společných prostor. Ano, náklady na činnost orgánů společenství se považují za náklady společenství spojené se správou domu, ale to váš „výbor“ samozřejmě není, když SVJ ještě nevzniklo. Odměňovat za činnost je tak může maximálně družstvo ze svého, nebo po patřičném odsouhlasení na shromáždění střediska z prostředků tohoto střediska (domu), pokud to odpovídá Prohlášení vlastníka.

Pokud družstvo jako správce vyplatilo 200.000 Kč z prostředků na správu domu za něco, co do této kategorie nespadá a nebylo odsouhlaseno vlastníky, jedná se podle mého názoru o trestný čin (podvod? defraudace? porušení povinností při správě cizího majetku?). Osobně bych začala tím, že bych od družstva požadovala vidět ony doklady předané „výborem“ a z nich bych se pokusila zjistit, kdo výplatu odměn odsouhlasil a jak. Pokud by se potvrdilo Vaše podezření, že nedošlo k odsouhlasení na řádné členské schůzi (shromáždění) nebo byly tyto doklady padělány, pak bych se neprodleně obrátila na Policii ČR.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.