Vložil lake, 18. Září 2009 - 14:57

Pane MJ,

díky za upřesnění. Pokud platíte částku stanovenou za m2, pak vlastně jde o platbu podle spoluvlastnických podílů - ty se stanoví podle plochy.
U oken, která nejsou společná, by skutečně nemělo docházet k míchání společných a soukromých financí. Ve skutečnosti je ovšem mnoho SVJ ve stejné situaci jako vy - jediný úvěr, jedna banka, jediná hromádka peněz.

Řešívá se to dvěma způsoby:

  • Spočte se cena kalkulace za všechna okna domu, od toho se odečte cena za okna skutečně měněná. Rozdíl se vyplatí ze záloh jako refundace těm, kteří svá okna vyměnili již dříve. Vrácená částka tedy přesně odpovídá tomu, co SVJ ušetří. (Zásadně se nevracejí částky, které vlastníci za dřívější výměny skutečně zaplatili). Dále se všichni podílejí společně na splácení poskytnutého úvěru podle spoluvlastnických podílů.
  • Usnesete se, že částku na svá okna zaplatí každý vlastník jako mimořádnou zálohu na opravy a údržbu (skutečné částky za okna v každém bytě, nikoliv poměrně podle spoluvlast. podílů). Je možno splatit jednorázově, nebo zvýšením měsíčních záloh. Vlastníci s dříve vyměněnými okny samozřejmě neplatí nic navíc. Tím dojde ke vzájemnému vyrovnání a dále se všichni podílejí společně na splácení poskytnutého úvěru.

Jen znovu připomenu, že platby záloh "jinak než podle spoluvlastnických podílů" podléhají zájmu Finančního úřadu (nemajetkový příjem a nutnost jeho zdanění). Vyhnete se tomu uzavřením písemné dohody všech vlastníků. Podrobnosti viz zákon o dani z příjmu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.