Vložil lake, 10. Září 2009 - 21:23

Lindo,

zákon o vlastnictví bytů je kostra. Neobsahuje vše. Občané se rodí volní a svobodní a poměry v každém jednotlivém SVJ si mohou uspořádat podle svého uvážení. To je na jednu stranu dobře (stát nemá do všeho strkat nos), a na druhou stranu špatně (lidé nejsou zvyklí vymáhat co jim náleží a při pomalosti soudů leckdy ani účinně nemohou ...)

Je zvláštní, že ve vašich stanovách není zřejmě nic o kontrole, kontrolní komisi, předkládání a schvalování vyúčtování, povinností statutárních orgánů vůči vlastníkům,o právu nahlížet do dokladů a zápisů, právu na pořízení kopií... Ve vzorových stanovách to je upraveno, i když ne vše a ne dokonale.

Podívejte se na záznamy v rejstříku SVJ, na zápis z prvního shromáždění. Stanovy jsou jeho přílohou. Zkontrolujte, zda to, co jste dostala od předsedkyně, jsou skutečně vaše platné stanovy. Pokud SVJ stanovy nepřijalo, platí pro ně vzorové ve znění účinném ke dni konání oné první "schůze shromáždění". O rejstříku viz napřiklad zde.

Obecně: o cokoliv pověřenou vlastnici žádáte, žádejte buď se svědkem, který si vše na místě zapíše, nebo pomocí dopisů do vlastních rukou. V každém dalším dopisu uveďte, jak dopadla Vaše žádost předešlá: že na vaši výzvu z předchozího dopisu nereagovala, nepředložila, neumožnila, nepředala. Vše s přesným uvedením míst, dat a časů, případných svědků.

Mám pocit, že to budete dříve či později všechno potřebovat. Jakmile se tím začne zabývat např. policie, finanční úřad, státní energetická inspekce nebo soud (i k tomu může dojít), je třeba mít vše podloženo a doloženo písemně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.