Vložil Pavel, 10. Září 2009 - 20:48

Jak jsem uváděl, formulace „jednou ročně“ se chápe jako „jednou v kalendářním roce“. Považuji to za nedůležité mj. proto, že i kdyby došlo k porušení tohoto ustanovení, tak v ZoVB není sankce. Ale pojďme na něco důležitějšího.

ZoVB skutečně neobsahuje explicitně povinnost schvalovat účetní závěrku na shromáždění. Ale ZoVB je legislativní paskvil a tak spoléhat jen na něj nelze.

Skutečnost, že účetní závěrka bude schvalována předpokládá § 17/4 zákona o účetnictví. A kdo by ji měl jiný schvalovat, než shromáždění, že. I použitím analogie lze dospět k závěru, že účetní závěrku má schvalovat shromáždění. Ale protože tyto úvahy nemusí vždy každý pochopit, je praktičtější zahrnout do stanov povinnost schvalovat na shromáždění účetní závěrku (nikoliv uzávěrku, to je něco jiného). A protože by se stanovy něměly měnit po kouskách, je to v SVJ něco jako ústava, lze si schvalování účetní závěrky vynutit i pouhým rozhodnutím shromáždění.

Pokud jde o vyúčtování za teplo a TUV tam termíny stanoví vyhláška 372/2001 Sb. (vyúčtování do 30.4., splatnost nedoplatků a přeplatků do 31.7.).

Lindo, jen počítejte s tím, že budete považována od velké části členů za rejpala, který zdržuje od koukání na bednu. Připravte se na situaci, kdy na Vás někdo vystartuje s „argumentem“, když jsi tak chytrá tak to dělej sama!

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.