Vložil lake, 9. Září 2009 - 13:00

... Mám právo na vyžádání tohoto zápisu + dalších zápisů i za dobu, kdy jsem byt nevlastnila?

Lindo, Lindo ... Vy mi nevěříte. Na toto jsem Vám odpověděl v původním vláknu. Máte právo na jakýkoliv dokument společenství, buď k nahlédnutí, nebo (máte-li to ve stanovách) požádejte o kopie na vaše náklady. Je to proto, že jako členka SVJ spoluodpovídáte za všechny závazky společenství A MÁTE TEDY PRÁVO KONTROLOVAT VŠE. Například pokuta za nevedení účetnictví SVJ může být 20000, ale i 100000 Kč. A určitě ji nezaplatí paní předsedkyně. Obejde vlastníky, aby se na pokutu složili, a tak je to podle zákona správně. Nezaplatíte-li, bude i Vám naskakovat penále. Takže to je ten důvod: kdo má odpovědnost, má i právo kontrolovat. Bez výjimek.

... o čem může předsedkyně rozhodovat sama ...

Sama vůbec o ničem!!! Statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník. Proto také podepisuje za společenství předseda a jeden člen výboru. Smlouva podepsaná pouze paní předsedkyní je relativně neplatná (to jest, pokud druhá strana namítne neplatnost).

... Máme ve stanovách bod, kde je psáno: Pověřený vlastník může být během funkčního období shromáždění odvolán, jestliže ...

Ta část ve vašich stanovách je úplně zbytečná. Vlastníci mohou odvolat člena výboru nebo pověřeného vlastníka kdykoliv se jim zlíbí a bez uvedení jakéhokoliv důvodu. Vy jste vlastníci, vy rozhodujete. Odvolání musí proběhnout na řádně svolaném shromáždění a odvolání/nová volba musí být v pozvánce uvedena jako bod jednání.

... co je potřeba k tomu, aby mohl být předseda odvolán?

Shromáždění NEMŮŽE odvolat "předsedu". Shromáždění jej nevolí, nemůže jej tedy odvolávat. Můžete odvolat člena výboru (který vykonává funkci předsedy) a na jeho místo zvolíte jinou osobu. Členové výboru pak ze svého středu volí nového předsedu.
V rejstříku zjistíte, zda náhodou už paní předsedkyni neuplunulo volební období (max. 5 let, stanovy mohou obsahovat kratší lhůtu. Abyste zbytečně neodvolávala někoho, kdo předsedou už není ...

... Stačí když toto pozvání visí na nástěnce v domě, nebo mě musí předsedkyně obeslat ...

Není-li to ze stanov jasné, napište jí doporučený dopis, že žádáte o zasílání všech písemných materiálů a pozvánek na Vaši adresu. Bude to za úplatu. Obecně je to statutární orgán, který musí v případě pochybností prokázat, že člena řádně pozval. A pokud bude vědět, že bydlíte jinde, bude Vás muset pozvat tak, abyste se to dozvěděla, že.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.