Vložil Pavel, 9. Září 2009 - 7:35

L:tento dotaz navazuje na diskusi „Předseda SVJ – jednání“

P: prosím nezakládejte nové vlákno na stejný problém, zejména pokud se na staré vlákno odvoláváte

L:Pročetla jsem si řádně stanovy, které mi byly předány (jsou z r. 2002)a porovnala je se zákonem o vlastnictví bytů. V § 11 se píše: Společenství musí alespoň jednou ročně konat shromáždění. Znamená to jednou v kalendářním roce, nebo že od předchozí schůze nesmí uplynout více jak rok?

P:většinou se to chápe jednou v kalendářním roce, ale nepovažuji to za důležité

L:Dále jsem v našich stanovách nikde nenašla částku/výpočet výše měsíčního vkladu do fondu, ani odměnu jakou si bere předseda za spravování.

P:do stanov se takové věci nepíší, to byste stále měnila stanovy

L:Předpokládám, že toto se odsouhlasilo na nějaké první schůzi. Mám právo na vyžádání tohoto zápisu + dalších zápisů i za dobu, kdy jsem byt nevlastnila? Ze stanov se nedočtu téměř nic.

P:ano, SVJ se řídí ZoVB, stanovami a rozhodnutím shromáždění. Pokud shromáždění něco rozhodlo, i v době, kdy jste nebyla vlastníkem, měla byste to vědět, jinak to těžko můžete plnit

L:Nedočetla jsem se ani o čem může předsedkyně rozhodovat sama a o čem má shromáždění hlasovat.

P:to je problém. Ale pochybuji, že by vůbec nebylo ve stanovách vyjádřeno, co je v pravomoci shromáždění. Takové stanovy jsem ještě neviděl. Pak by pravomoce shromáždění plynuly ze ZoVB a ostatní pravomoce by měl statutární orgán. Mimochodem píšete, že se jedná o předsedkyni a pak řešíte pověřeného vlastníka. O koho vlastně jde?

L:Máme ve stanovách bod, kde je psáno: Pověřený vlastník může být během funkčního období shromáždění odvolán, jestliže závažným způsobem nebo opakovaně porušil své povinnosti. Je za toto chování považováno vše, co je popsáno v diskusi „Předseda SVJ – jednání“ ( na schůzích se o ničem nehlasuje, zápisy – pokud tedy nějaké existují, se nezveřejňují, vyúčtování za společné prostory taktéž a mnoho dalšího… ) Pokud ano, co je potřeba k tomu, aby mohl být předseda odvolán? Stačí svědectví ostatních vlastníků ( kolika )a zaslání předsedkyni s návrhem na odvolání, nebo musí proběhnout hlasování?

P:odvolání může být jen formou hlasování na shromáždění, žádné „petice“ nejsou k ničemu.

L:A poslední dotaz ve stanovách je uvedeno: O svolání shromáždění musí být členové Společenství vyrozuměni písemně nejméně 15 dnů před konáním shromáždění. Stačí když toto pozvání visí na nástěnce v domě, nebo mě musí předsedkyně obeslat na adresu bydliště ( uvedená v katastru ), když ví, že v domě nebydlím?

P:je to nešťastná formulace, která bude vyvolávat spory. Doporučuji ji změnit v nových stanovách, které asi budete muset stejně opravovat.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.