Vložil lake, 30. Srpen 2009 - 19:32

Pokud se některý vlastník ujal organizování společných věcí, můžete ho zkontaktovat a nabídnout svou spolupráci ve "výboru", i když samozvaném. Není to ovšem žádné řešení situace pro dům ani pro spoluvlastníky.

Zřídit samostatnou přípojku vody: musel byste před fakturačním vodoměrem zřídit odbočku pouze pro váš byt. Dodavatel vody by ji osadil svým fakturačním vodoměrem. Nebude zřejmě s takovým řešením souhlasit. Nedoporučuji takový postup.

Jestliže poctivě platíte zálohy, je otázka komu, na čí účet a jakou máte záruku, že částka nezmizí v nenávratnu. Nenabádám k neplacení, jen k opatrnosti.
-----------

Pro celý dům by bylo řešením vytvořit s.r.o., družstvo nebo nejlépe společenství vlastníků podle Zákona o vlastnictví bytů:

§ 5(2) Vlastnictví jednotky může vzniknout rovněž na základě dohody spoluvlastníků budovy nebo rozhodnutí soudu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví [poznámka: § 141 a 142 občanského zákoníku]. (...)

Vytvoření SVJ je tedy pravděpodobně možné; pokud se nedosáhne potřebného souhlasu všech, může být nahrazen rozhodnutím soudu.

Zda je na závadu exekuce majetku jednoho z spoluvlastníků, byste zjistil po poradě s právníkem a dle toho, zda v KN je vloženo zástavní právo vůči jeho podílu. Nezmínil jste se o tom.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.