Vložil lake, 30. Srpen 2009 - 15:23

Protože právní postup bude zdlouhavý, doporučuji zkontrolovat a dát do pořádku následující věci:

  • Platby na správu domu, údržbu a opravy (nesprávně "fond oprav") stanovte tak, aby jejich výše byla přesně v poměru spoluvlastnických podílů na domě. Vyhnete se případné argumentaci neplatičů, že jim bylo stanoveno plnění v nesprávné výši bez jejich souhlasu.
  • Počítejte s tím, že spoluvlastníci jsou povinni podílet se na nákladech. Nikoliv však skládáním pravidelných měsíčních záloh, pokud jste si toto neodsouhlasili písemnou dohodou všech.
  • Zálohové platby za služby (teplá voda + stočné TV, teplo na ohřev TV, teplo na topení) je třeba každoročně rozúčtovat a vyúčtovat podle vyhlášky 372/2001 Sb., nebo podle vaší dohody (studená voda + stočné SV). Nevyúčtovává-li se, jde o porušení zákona 458/2000 Sb. a opět by neplatiči mohli u soudu argumentovat ve svůj prospěch.
  • Rozpisy výše plateb dostali prokazatelně všichni (předání do vlastních rukou proti podpisu, nebo písemně s doručenkou do vlastních rukou? Pokud to nelze prokázat, ztrácíte možnost požadovat úroky z prodlení (§517 OZ).
  • Otázkou je, kdo je odpovědný za tyto záležitosti. Zřejmě všichni spoluvlastníci společně, aniž byste se mohli opřít o jednotlivá ustanovení Zákona o vlastnictví bytů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.