Vložil Matějka Jaroslav, 13. Červenec 2009 - 20:29

Vážený pane Pavle,

načtěte prosím §9 odst.9 ZoVB, /případně komentář k tomuto ustanovení/: "Pokud se nesejde shromáždění k volbě orgánů společenství NEBO NEJSOU-LI TYTO ORGÁNY ZVOLENY, plní funkci orgánů společenství vlastník, jehož spoluvlastnický podíl na společných částech domu činí nejméně jednu polovinu, JINAK VLASTNÍCI JEDNOTEK, KTEŘÍ SE STALI ČLENY SPOLEČENSTVÍ DNEM JEHO VZNIKU.

Nejedná se v žádném případě o protiústavní ustanovení. Vlastnictví majetku zavazuje a zákon řeší případ, kdy žádný vlastník se nechce starat o společné a zároveň by došlo k ochromení dodávek služeb v souvislosti s užíváním jednotek, jelikož by nikdo jménem společenství nejednal, neprováděl účetnictví a úhradu faktur.

Návrh nového zákona tento stav řeší „pověřencem“ = osobou, která není vlastníkem a v domě nemusí ani bydlet.

Na základě §9 odst.9 má řada společenství vlastní vnitřní ustanovení ve stanovách, že není-li zvolen výbor stává se členem výboru vlastník dle abecedního pořadí vlastníků, který ještě ve funkci nebyl (je-li abecední pořadí vyčerpáno, pokračuje se opět od začátku). Pokud nikdo takto určený nechce funkci ve výboru /předsedy/ tak se tato losuje. Jedná se o vnitřní systém správy společného majetku. Tento systém si vlastníci odhlasovali=schvá­lili. V případě nového vlastníka jednotky měl tento možnost se se stanovama seznámit, jelikož se jedná o veřejnou listinu, volně přístupnou ve sbírce listin na příslušném KS pro dané společenství, a jednotku nabyl i s těmito povinnostmi.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.