Vložil FrantaF, 10. Srpen 2009 - 9:03

Pane Kulhánku. Nejdříve poznámku ke skupinám místností z hlediska znevýhodnění polohou. Vyhláška říká, že v místnostech s jednou venkovní stěnou se výpočtová teplota zvyšuje o 1°, dvěma o 1,5° a v místnosti s třemi a více ochlazovanými stěnami o 2°. Protože stěny mohou být dole, nahoře a na straně (obvykle rozdílný prostu a ztráty), je několik srovnatelných skupin, pro které je „normální“ teplota vyšší o 1 až 2°. Projekt pro tyto místnosti navrhuje zvýšený instalovaný výkon OT. Redukce dílků by měla zohlednit i odpovídající díl nákladů. Samozřejmě netřeba místnosti stejných vlastností seskupovat, je možno určovat prostupy a související koeficienty i u stejných bytů opakovaně. Redukce uvedené ve vyhlášce, mají snižovat naměřené hodnoty pouze u těch bytů, kde zvýšené ztráty vyplývají z vlastností budovy a jsou tedy nezávislé na chování nájemníka. Nemusí to snad být pouze nárožní byty, ale vždy musí být jejich ztráta prokazatelně technicky zdůvodněna. V žádném případě by to nemělo být nevhodné OT.

Tvrzení, že zvýšení teploty o 1° = +6% nákladů vychází například ze vzorce pro výpočet velikosti ztrát tepla prostupem stěnou. Hodnota 6% platí pouze při jistém rozsahu teplot. Pokud podělíme vzorec pro stanovení množství tepla (Q[w]=součinitel prostupu U[W/m²K]* plocha S[m²]* rozdíl teplot(ti-te)) pro dvě teploty s rozdílem 1 stupně, U a V se vykrátí a zůstanou nám pouze hodnoty teplot. Při teplotách kolem průměrné teploty za topné období (2 až 4°) tj. (3-(-15))[K]=18, dostaneme poměr 17/18 = 0,944 což je přibližně onen pokles 6%. Jestliže platí 6% pro ztráty, platí také pro náklady.

Vaše věta „Ztráta 2kW, tepelný zisk z výkonu OT a st.potrubí 2kW-koef=2/2=1 ideální stav“ vysvětluje, že moje domněnka, které jsem odmítal uvěřit, byla správná. Zmátlo mě použití tohoto vztahu při korekci náměrů, kam určitě nepatří. Opakuji, že instalovaný výkon je určen na základě velikosti ztrát tepla místnosti a u všech místností je přibližně stejný. Pokud se liší, je jedinou správnou nápravou změna instalovaného výkonu. Váš koeficient má smysl pouze pro zjištění neodpovídajícího instalovaného výkonu, jako podklad pro zajištění nápravy.

Příklad pro Váš koeficient. Mějme dva stejné byty, stejných vlastností, podmínek i tepelných ztrát 2kW. Mají pouze z neznámých důvodů rozdíl instalovaného výkonu 2kW a 2,5kW a proto značně rozdílný koeficient (1 a 1,25). Termoregulátor udržuje v obou bytech stejnou teplotu, byty mají proto stejnou naměřenou spotřebu. Koeficienty změní počet dílků u jednoho z bytů, tím také související náklady. Nevím, proč by měl jeden z nich zaplatit více než druhý. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.