Vložil FrantaF, 7. Srpen 2009 - 8:16

Pane Kulhánku.

Nejsem odborník a vycházím z toho, že tato diskuze není určena pouze odborníkům, kteří všechno znají. Proto jsem předpokládal, že získám odpovědi na otázky, které mne napadaly při čtení Vašeho návrhu na změnu vyhlášky. Snad měli stejné otázky také další účastníci diskuze. Přesná definice uváděných veličin a jejich konkrétní funkce by také jim otevřela oči. Možná říkáme totéž, jenom si nerozumíme. Doplním proto své názory které vznikly sice v mé hlavě, ale na základě článků odborníků, které jsem podle Vás asi špatně pochopil.

Jsem i nadále přesvědčen, že podmínkou udržení stálé teploty v bytě je nahrazení celé tepelné ztráty bytu dodaným teplem (jistým výkonem za jistou dobu). Pokud je dodávka tepla nižší, teplota v bytě klesá a naopak. Stálou rovnováhu zajistí nejlépe termoregulační ventil na topení. Vše ostatní ve Vašem komentáři bych ze svého hlediska vyjádřil následovně. Na základě výše tepelných ztrát stanovíme minimální požadovaný výkon otopných těles, který s dostatečnou (ale co nejmenší) rezervou pokryje tepelné ztráty i při nejvyšším rozdílu mezi výpočtovou teplotou v bytě a projektovanou venkovní teplotou.

Dále se domnívám, že tento vztah mezi výší ztrát a požadovaným výkonem by měl být srovnatelný ve všech místnostech domu a že by se po podstatných změnách ztrát, například zateplením domu, měl otopný výkon změnit tak, aby se obnovil uvedený poměr maximálně možných ztrát (ztráty + rezerva) s maximálním výkonem těles (třeba i stoupaček). Žádný koeficient nemůže vzniklou nevyváženost otopné soustavy nahradit, protože velký nadvýkon dovolí vznik neúměrně vysokých ztrát a tím velkých rozdílů v hodnotách náměrů.

Souhlasím, že projekt při výpočtu instalovaného výkonu daného tělesa zohlední působení všech vlivů na výši ztrát, tedy i polohu v domě. Poměrová měřidla naopak pouze teplotu, přesněji snad teplotní pohodu, dobu působení teploty a výši jmenovitého výkonu tělesa topení. Nezohledňují znevýhodnění polohou a proto musí být naměřené hodnoty upraveny koeficienty, které počet jednotek sníží o velikost, odpovídající rozdílu úniků prostupem (ale pouze prostupem a zvýšením teploty +1 až 2%) mezi středními byty a znevýhodněným bytem. Velikost koeficientu určíme z poměru tepelných ztrát prostupem u skupiny středních bytů a skupin bytů znevýhodněných, případně jednotlivých bytů.

Váš koeficient udáváte jako poměr mezi maximálním tepelným ziskem a tepelnými ztrátami. Vím, že literatura uvádí, že tepelný zisk je rozdíl mezi výkonem otopného tělesa a tepelnými ztrátami. Může být kladný, pak teplota roste, při záporném teplota klesá. Regulace má za úkol udržet tepelný zisk při požadované teplotě na nule. Proto nenacházím uplatnění pro význam uváděného koeficientu a musím se asi smířit s tím, že mi to i nadále zůstane utajeno.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.