Vložil FrantaF, 5. Srpen 2009 - 17:59

Pane Kulhánku. Se zájmem jsem četl váš návrh na změnu vyhlášky a nechápu význam koeficientů otopných těles. Zdůvodnění významu koeficientů je v návrhu na změnu vyhlášky spíše propagační než vysvětlující (nejsem odborník). Jedna z diskutujících, která zdůvodnění na rozdíl ode mne pochopila (jak uvedla), nabídla méně chápavým vysvětlení“: „… v energeticky náročných bytech se pokoje osazovaly radiátory větším počtem žeber, čili s vyšším výkonem. A tím výkonem nám právě vynásobí ten počet naměřených dílků. Koeficienty polohy a světové strany by měly být poté vypočítány tak, aby se s výkonem vlastně vynulovaly.“ Teď zase nevím, proč se něco násobí a pak vypočítaným koeficientem vynuluje. Snad scházelo vysvětlení, že navrhovaný koeficient má napravovat nesrovnalosti, vznikající při nadvýkonu otopného tělesa.

Udivilo mě, že v návrhu označuje instalovaný výkon jako tepelný zisk. Domnívám se, že se tepelné ztráty rovnají dodanému teplu, tedy značně malé části instalovaného výkonu. Instalovaný výkon musí zajistit s jistou rezervou ztráty při –15 °C tedy rozdílu teplot 35 °C, zatímco průměrná teplota v topném období je kolem 4 °C což představuje rozdíl 16 °C. Výše spotřeby je tímto výkonem pouze omezena, není na něm závislá. Dodané teplo reguluje termoregulační ventil, který k měření patří. Přibližný podíl spotřeby bytu na celkové spotřebě by měly udávat náměry poměrových měřidel. Ve svých sporech hovoříte s oponenty o technicky zdůvodnitelných hodnotách. Ale nejdříve by měly být předloženy technicky zdůvodněné argumenty, na základě kterých postup výpočtu vznikl. Úniky prostupem jsou zřejmé, ale nechápu korekci instalovaným výkonem. Ten totiž v řádně postaveném a spravovaném domě „ladí“ s vypočítaným prostupem.

Mimochodem jsem udělal (sám, náš dodavatel nám podrobný výklad o výpočtech poskytl) test s jednotným náměrem a mimo uvedenou hranici odchylky ±5% se dostaly nejmenší (garzónky) a největší (4+1) byty (z 96 bytů pouze 8+8). Částečné inovace pro snížení tepla jsme již prováděli a málo menší potřebu výkonu jsme řešili snížením teploty otopného media.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.