Vložil Matějka Jaroslav, 7. Květen 2009 - 18:29

Vážená/ý Ano,

zkuste prosím uvažovat ve vzájemné návaznosti a proveditelnosti o ustanovení ZoVB §9 odst.14 písm.f); §9a (prosím rozklíčujte si kdo je „společenství“ – jen někdo „vyvolený“ nebo všichni vlastníci); §12, §13 odst.1, 7; §14, §15 odst.1, 3; §16 odst.1; VN č.371/2004 Čl.XIV odst.1 písm.f) a Čl.XVI odst.5 a 6; v návaznosti na vaše konkrétní stanovy a dosouladit se zákonem o účetnictví a jeho prováděcí vyhlášky.

Co zákon nezakazuje, to je povolené. ZoVB nám určil odpovědnost v §13 odst.7: „Vlastníci jednotek ručí za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.“ V souladu i s OZ lze tedy jednoznačně odvodit, že ručím-li za něco jako spoluvlastník, tedy i za finanční škodu, mám právo i průběžné/pre­ventivní kontroly správnosti. Povinnosti na jedné straně musí být vyrovnány právy na druhé straně. Je chybou, pokud ve stanovách společenství nejsou tyto náležitost v části hospodaření řádně a jednoznačně ošetřeny.

Pokud kterémukoliv vlastníkovi je odepřeno právo kontroly, zbavuje se své spoluzodpovědnosti, jelikož díky „zmařené možnosti kontroly“ statutárem typu „Ano“ nemohl zjistit, upozornit či sjednat nápravu a zamezit škodám.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.