Vložil Pavel, 26. Duben 2009 - 22:58

Sklo je rozhodující, protože je největší, ale rám je nejslabším článkem okna.

Součinitel prostupu tepla vyjadřuje množství tepla ve Watech, které projde 1 m2 okna (skla, rámu) při rozdílu venkovní a vnitřní teploty 1 K.

Součinitel prostupu tepla u rámu (Uf) je horší než u skla (Ug) a ovlivňuje tak negativně celkový součinitel za celé okno (Uw).

Ug skla je standardně 1,1, u trojskla může být i 0,8 či 0,6. Ale trojslo v klimatických podmínkách Prahy je nadbytečné. Navíc větší hmotností dochází k většímu namáhání pantů i ostatních prvků. A to nemluvím o ceně, ta je vyšší o cca 800 Kč/m2.

Význam Uf rámu je nezanedbatelný. Plocha rámu se podílí na celkové ploše okna v rozmezí 25–35% (to mám z tabulek okenářů, sám jsem si myslel, že je to méně). Přitom počet komor je hlavně marketingový tah, Uf se zvýší jen málo, stabilita křídla se zhorší, protože do menších komůrek se vejde jen menší výstuha. Ale na plakátech sedmi či osmikomorový rám vypadá lépe než pětikomorový.

Náš energetický audit byl spočítán na celkové Uw 1,2, máme nabídku na sklo Ug 1,0 a rám Uf 1,2, takže celkové Uw je od 1,14 do 1,19 podle velikosti okna.

Přestože jsme vyhlásili jako podmínku v poptávkovém řízení celkové Uw 1,2, tak nám drze chodí nabídky zdůrazňující sklo Ug 1,1 a přitom v přiložených certifikátech je klidně Uw 1,3. Asi si dodavatelé myslí, že je takový problém si přečíst ČSN EN ISO 10077–1.

Je také dobré nezanedbat akustický útlum oken. U skladby okna 4–16–4 je běžně Rw=32 dB. Ale pokud jste u frekventované ulice, tak se vyplatí zesílit sklo na 6–16–4 a hned se zvýší útlum na Rw=36 dB. Cena není velká.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.